Direct contact? Bel: +31(0)85 53 62 600

Home > Blog > Onveilige wachtwoorden en zwakke encryptie: wat...

Onveilige wachtwoorden en zwakke encryptie: wat speelt er rond Zoom?

De populaire videobelapp Zoom ligt sinds een paar dagen onder vuur vanwege meerdere privacyproblemen. Zo zijn wachtwoorden niet goed beveiligd, kunnen gebruikers elkaars accountinformatie inzien en werkt de encryptie niet goed. Kun je Zoom nog wel zorgeloos gebruiken?

Zoom kwam vorige week onder een vergrootglas te liggen nadat Motherboard ontdekte dat de app gebruikersdata naar Facebook verzond, ook als gebruikers geen Facebook-account hebben.

Een dag later maakte Zoom bekend te stoppen met het delen van deze data met Facebook. Maar in de dagen die volgden, stapelden de privacyproblemen zich op.

Lekt persoonlijke informatie

Zoom lekt persoonlijke informatie van ten minste duizenden gebruikers, inclusief hun e-mailadres en foto, en geeft vreemden de mogelijkheid om een videogesprek met hen te starten, schreef Motherboard dinsdag.

Zoom voegt automatisch mensen toe aan de lijst met contacten van een gebruiker als ze zich hebben aangemeld met een e-mailadres dat hetzelfde domein deelt; de app denkt dat deze mensen bij hetzelfde bedrijf werken.

Maar Zoom heeft hierdoor ook meerdere gebruikers die zich hebben aangemeld met persoonlijke e-mailadressen samengevoegd met duizenden andere mensen. De gebruikers konden zo elkaars accountinformatie zien. Dit gebeurde ook bij Nederlanders die bijvoorbeeld een e-mailadres hebben dat eindigt op @xs4all.nl.

Zoom heeft nog niet op de bevindingen van Motherboard gereageerd.