Direct contact? Bel: +31(0)85 53 62 600

Home > Blog > Boeing 787's moeten iedere 51 dagen herstarten...

Boeing 787's moeten iedere 51 dagen herstarten

Boeing 787's moeten iedere 51 dagen herstarten om potentieel catastrofale scenario's te voorkomen. Het gaat hierbij onder meer om het crashen van netwerkswitches aan boord van het vliegtuig, wat ertoe kan leiden dat piloten misleidende gegevens voorgeschoteld krijgen tijdens een lucht.

De richtlijn is afkomstig van de Federal Aviation Administration. Commerciële vliegtuigen staan in veel gevallen langere tijd - weken of zelfs langer - aan. Zo zijn vliegtuigen op de grond aangesloten op grondstroom, zodat systemen aan boord ook terwijl de motoren zijn uitgeschakeld operationeel blijven. De FAA adviseert nu dus voortaan minimaal iedere 51 dagen te herstarten.

Verouderde informatie

De oorzaak ligt volgens de luchtvaartautoriteit in het common core system (CCS). Dit systeem stopt na 51 dagen met het filteren van verouderde informatie van systemen in de cockpit van de Boeing. Dit kan ertoe leiden dat verouderde data op het common data network (CDN) niet goed herkend wordt en piloten geen actuele informatie te zien krijgen. CDN is een term die Boeing gebruik voor het op Ethernet-gebaseerde netwerk in de Boeing 787.

Het is niet de eerste keer dat luchtvaartmaatschappijen de Boeing 787 moeten herstarten op problemen te voorkomen. Eerder werd hen opgedragen hun 787's iedere 248 dagen te herstarten om te voorkomen dat de elektrische generatoren in de vliegtuigen tijdens een vlucht zouden uitvallen. Ook concurrent Airbus kampte overigens eerder met zijn A350 met technische problemen die herstarten van het toestel vereisten.